Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

51 Sprints vertelt in zeer geconcentreerde vorm niet alleen het verhaal van de ontwikkeling van de 100m-sprintfinales, maar ook van de verbreding en verdieping van de hierboven beschreven grondbeginselen. Door sociale, politieke en economische strijd en de verandering van perspectieven, kunnen mensen van allerlei genders, etniciteiten, kleuren, naties en niet-naties de sprintbanen van de Olympische Spelen betreden. 

Hegemonie

Vandaag de dag wordt zelfs het standaard van het Olympisch menselijk lichaam - twee benen, twee armen, twee oren, twee ogen-, gezien als een normatief instrument en een hegemonie die moeten worden bestreden. Recente edities van de Paralympische Spelen ontvingen meer media-aandacht en er gaan steeds meer stemmen op voor een versmelting van de Olympische en Paralympische Spelen. Dit zou het Olympische standaard van de universele mens nog breder trekken, niet alleen door de inclusieve acceptatie van de mogelijke afwezigheid van bepaalde ledematen, maar ook door de acceptatie van de aanwezigheid van niet-organische, technologische componenten in het menselijk lichaam.

Het project 51 Sprints bestaat uit twee onderdelen: een videodocumentaire en een interactief deel. In de documentaire wordt de verbreding van het concept van de universele Olympische mens vertelt in vijf parallelle verhaallijnen: gender, ras, klasse, natie en lichaam. In het interactieve deel, de Equaliser, bevindt de kijker zich in een speculatieve positie, te vergelijken met die van de wetenschapper of de ontwerper. Wat als historische, fysieke, biologische, politieke en economische verschillen niet zouden bestaan? Hoe zouden we Olympische prestaties dan waarderen? Impliciet brengt het een grotere vraag met zich mee: als deze verschillen niet zouden bestaan, wat blijft er dan over wat van wat we vandaag de dag als “menselijke natuur” of zelfs “Evolutie” beschouwen? Vooral wanneer het mogelijk is onze biologische beperkingen te ontkennen of in ieder geval te overwinnen en wanneer het idee van het boven- of postnatuurlijke zich niet langer beperkt tot sciencefiction en maar al te menselijk is geworden. Zijn wij mens om we ons mens-zijn en alles dat ons mens maakt accepteren, of komt onze menselijkheid voort uit de efemere eisen van het hier en nu, gevormd door ontwerp?  

51 Sprints maakt onderdeel uit van Het Nieuwe Instituuts onderzoeks- en tentoonstellingsprogramma over de Olympische Spelen en nieuwe lichamen in ontwikkeling. 51 Sprints werd tentoongesteld tijdens de Istanbul Design Biennial 2016 en door 120.000 bezoekers bezocht. De webdocumentaire is ontwikkeld in samenwerking met kunstenaar Yuri Veerman en ontwerpstudio Randon Studio.

datum
22/10/2016
20/11/2016
tijd
10:00
19:00
 
 
locatie

Galata Greek Primary School,
Kemeraltı Cad. 49, Karaköy, Istanbul
 

toegang

Toegang gratis