Alive. Active. Adaptive.

Alive. Active. Adaptive. was een internationaal congres georganiseerd door de Special Interest Group on Experiential Knowledge (EKSIG) van de Design Research Society op 19 en 20 juni 2017 in Het Nieuwe Instituut. Tijdens het congres bogen ontwerpers, onderzoekers, architecten en kunstenaars zich samen over de toekomst van dergelijke nieuwe materialen en de gevolgen daarvan voor onderzoek en praktijk op het gebied van ontwerpen.
De nadruk van de conferentie lag op ervaringsdeskundigheid ten aanzien van ontwerpen met nieuwe materialen die leven, actief zijn en zich kunnen aanpassen, door middel van biologische of computationele processen of een combinatie daarvan. Elvin Karana en Elisa Giaccardi van de faculteit Industrieel Ontwerp (TU Delft) zaten het congres voor. Maurizio Montalti (Officina Corpuscoli), Anna Vallgarda (IT-universiteit Kopenhagen) en Mark Miodownik (Institute of Making) waren de belangrijkste sprekers. Bekijk de website van het congres voor meer informatie over het gehele programma.
Materiaalonderzoek vanuit de ontwerppraktijk
Een bijzondere bijdrage aan de conferentie leverden een aantal Nederlandse ontwerpers, die het internationale vakpubliek een blik gunden op hun werkpraktijk van ontwerpend onderzoek naar materialen. Roos Meerman, Diana Scherer, Xandra van der Eijk, Teresa van Dongen en Bastiaan de Nennie toonden een gevarieerd beeld van materiaalonderzoek vanuit hun ontwerppraktijk. De ontwerpers maakten kennis met een internationaal, professioneel netwerk, gericht op materiaalonderzoek en design. Hun bijdrage is als onderdeel van het programma van het Internationale Materialen & Design netwerk dat is opgericht vanuit het Het Nieuwe Instituut. Samen met internationale partners worden projecten georganiseerd die kennisuitwisseling over innovatie in materialen, design en duurzaamheid stimuleren en Nederlandse ontwerptalenten ondersteunen bij de internationalisering van hun werkpraktijk.
Jane Szita schreef een report (Engels) naar aanleiding van de bijdrage die de vijf ontwerpers leverden aan de conferentie. Lees ook het verslag dat EKSIG publiceerde na de conferentie.

Diana Scherer
Diana Scherer is New Material Fellow bij Het Nieuwe Instituut en won het fellowship in 2016 tijdens de New Material Award naar aanleiding van haar onderzoeksproject Interwoven, waarbij zij plantenwortels omvormt in een textielachtig materiaal. In samenwerking met de Radboud Universiteit onderzoekt ze mogelijkheid om kleding onder de grond te laten groeien en te oogsten.
Roos Meerman
Roos Meerman betrekt in het project Aera Fabrica 3D printtechnieken bij haar wens materialen te controleren, zonder daarbij de vrijheid van experiment te verliezen en ruimte voor toeval te laten. Inmiddels heeft de ontwerper meerdere awards in ontvangst mogen nemen waaronder: New Material Fellow bij het Nieuwe Instituut in 2014 en Bio Art & Design Award 2016 met Lilian van Daal voor hun onderzoeksproject Dynamorphosis.
Xandra van der Eijk
Xandra van der Eijk is afgestudeerd van de Interfaculty ArtScience in Den Haag, nadat ze afgestudeerd is in grafische vormgeving aan de KABK in Den Haag. In haar werk is controle en tijd terugkerende thema's en ook het onder de aandacht brengen van natuurlijke processen. Van der Eijk ontving de Paul Schuitema Award in 2008 en de Bio Art & Design Award in 2017. Haar werk is op veel plekken gepubliceerd en tentoongesteld over de gehele wereld. Van der Eijk is een research fellow bij WAAG Society en onderdeel van design collectief Dutch Invertuals.

Teresa van Dongen
Met een achtergrond in biologie vermengt Teresa van Dongen in haar ontwerppraktijk natuur en wetenschap tot het verkrijgen van levend design. Bijvoorbeeld haar levende lamp Spark-of-Life blijft schijnen door bacteriën in de lamp een theelepel acetaat per twee weken en wat vers water per maand te geven. Van Dongen is cum laude afgestudeerd van de Design Academy Eindhoven en won in 2015 de Dutch Design Award in de categorie Young Designer.
Bastiaan de Nennie
Bastiaan de Nennie is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en onderzoekt in zijn praktijk scheidslijn tussen de fysieke en digitale wereld. Hij scant fysieke objecten tot digitaal materiaal en vertaalt de digitale data weer terug tot fysiek materiaal. Deze transities onderzoeken wat in onze huidige samenleving de betekenis en waarde is van fysiek materiaal in relatie tot digitaal materiaal.

Internationale Materialen en Design Netwerk
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
Standaard€ 390