Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Als onderdeel van het internationaliseringsprogramma van Het Nieuwe Instituut - dat zich onder andere richt op materiaalinnovatie, design en duurzaamheid – is Het Nieuwe Instituut een samenwerking gestart met Vitra Design Museum. In dit kader vindt een Design Talk plaats op donderdag 21 september in het Vitra Design Museum, met ontwerpers Christien Meindertsma en Maurizio Montalti als gastsprekers. Onder de titel The Material Revolution vertellen zij over hun streven naar het ontwikkelen van duurzamere materialen en ontwerpen.

Christien Meindertsma

Christien Meindertsma onderzoekt de levensloop van producten en grondstoffen (raw materials). Haar succesvolle boek PIG 05049 toont bijvoorbeeld een uitgebreide verzameling foto’s van producten die van een varken gemaakt (zouden kunnen) worden. Met haar projecten brengt Meindertsma verbindingen tussen grondstoffen, producenten, producten en consumenten voor het voetlicht die veelal onzichtbaar zijn geworden in de steeds meer geglobaliseerde wereld. Op die manier probeert ze productieprocessen die zich ver weg afspelen inzichtelijk te maken. Haar werk is tentoongesteld in onder andere het MoMA, V&A en Cooper Hewitt Design Museum. Voor haar boek PIG 05049 won zij drie Dutch Design Awards en een Index Award. Voor de Flax Chair won ze vorig jaar een Dutch Design Award en tevens de Future Award.

Maurizio Montalti

Het werk van Maurizio Montalti, dat wordt gekenmerkt door een creatieve, transdiscipliniare benadering, vindt zijn oorsprong in experimentele en op onderzoek gebaseerde samenwerkingen. In zijn werk verkent hij design als vakgebied, waarbij hij onderzoek doet naar hedendaagse (materiële) cultuur, om zo nieuwe kansen en visies te creëren voor zowel de (creatieve) industrie als voor een breder sociaal spectrum. Montalti werkt vaak actief samen met professionals uit andere vakgebieden, om tot oplossingen en ontwerpen te komen die tot nadenken stemmen. Zijn oeuvre omvat een scala aan uitingsvormen, waarmee hij eerder al eens thema’s verkende op het gebied van biotechnologie, antropologie, biodiversiteit, het ecosysteem en de invloed die de mens daarop heeft, nieuwe productietechnologieën en het belang van een symbiotische relatie tussen de verschillende levensvormen voor een natuurlijke vooruitgang van de maatschappij. Zijn fascinatie voor het microniveau en zijn holistische visie op de wereld als macro-organisme dat wordt gevoed door symbiotische relaties, vormen enkele van Montalti’s belangrijkste drijfveren.

datum
21/09/2017
tijd
18:30
taal
Engels
 
locatie

Vitra Design Museum
Charles-Eames-Straße 2
79576 Weil am Rhein
Duitsland

toegang

gratis