Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Material Dialogue

Material Dialogue is een internationaal samenwerkingsproject van Het Nieuwe Instituut met Happy Materials / MatériO Prague, binnen het internationale netwerk rondom materiaalinnovatie, design en duurzaamheid. Tijdens Designblok 2016, de designweek in Praag, presenteren Nederlandse ontwerpers hun werk en gaan in gesprek met Tsjechische ontwerpers over wat materiaalinnovatie, geïnspireerd op de natuur, in de 21e eeuw betekent. De ontwerpers hebben alle zes onderzoek gedaan en innovatieve materiaaltoepassingen ontwikkeld, door middel van verregaand experiment. In hun onderzoek werken ze met zout, energie, zijde, PLA plastic, pompoen, textieldraad, beton en passen 3D-print techniek toe om met ingenieuze oplossingen te komen voor de vele milieuvraagstukken, die onze tijd kenmerken. Vanuit het experiment scheppen zij nieuwe perspectieven op duurzame productiemethoden, slimmer en schoner materiaalgebruik en dragen bij aan de ontwikkeling van een circulaire ecosysteem. 

Dit is een internationaal samenwerkingsproject met Happy Materials / MatériO Prague binnen het internationale materialen netwerk rondom materiaalinnovatie, design en duurzaamheid. Naar aanleiding van de activiteit heeft Material Times - het magazine van Matério Prague - een artikel geschreven. De deelnemende ontwerpers waren Eric Geboers, Marjan van Aubel, Michelle Baggerman, Eliška Hlavačková, Ondřej Trnka, Tereza Dvořáková en Hana Němcová.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Internationaal New Materials netwerk

In samenwerking met een groeiend internationaal netwerk rond materiaalinnovatie, design en duurzaamheid worden momenteel nieuwe samenwerkingsprojecten ontwikkeld. Eerder dit jaar ontwikkelde Het Nieuwe Instituut een programma in het internationale multidisciplinaire designfestival FADfest 2016 (Barcelona) met het thema zelfvoorzienendheid van de stad. Hierbij werken drie Nederlandse ontwerpers samen met drie Spaanse en drie internationale ontwerpers/architecten in het programma ‘The Materials Farm, agriculture, food&living organisms: a source for new materials’.

Andere vormen van internationale samenwerking die ontwikkeld worden in dit kader zijn internationale werkbezoeken door Nederlandse ontwerpers en internationale activiteiten rond de New Material Award.

Deze activiteiten worden door Het Nieuwe Instituut in samenwerking met internationale partners gerealiseerd, in het kader van de verantwoordelijkheid van Het Nieuwe Instituut op het gebied van marktverruiming, die bijdraagt aan de internationalisering van de werkpraktijk van Nederlandse designers. 

Internationale Materialen & Design Netwerk