Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Het Nieuwe Instituut initieert dit najaar een reeks dialogen waarin een nieuwe lichting architecten uit Nederland en Vlaanderen rondom vier thema’s in gesprek gaan over hun architectuurpraktijk. Dit gebeurt tegen de achtergrond van de tentoonstelling ‘Maatwerk – Massarbeit’ in het Deutsches Architekturmuseum waarvoor Het Nieuwe Instituut ook een deel van de bruiklenen verzorgde.

Op 7 oktober 2016 opent in het Deutsches Architekturmuseum (DAM) in Frankfurt am Main de tentoonstelling ‘Maatwerk – Massarbeit’. In opdracht van het DAM heeft het Vlaams Architectuurinstituut een overzichtstentoonstelling van Vlaamse en Nederlandse architectuur van de afgelopen drie decennia gemaakt. Het Nieuwe Instituut draagt met verschillende maquettes bij aan de tentoonstelling die tot 12 februari 2017 te bezoeken is. Zowel het ontwerp van Aldo en Hannie van Eyck voor het ESTEC gebouw, het sociale woningbouwcomplex De Peperklip van Carel Weeber, het masterplan van Jo Coenen voor het Sphinx-ceramique terrein en een vroeg ontwerp van OMA voor het gebouw Byzantium zullen in het DAM te zien zijn.

Architectuur dialogen

Het Nieuwe Instituut heeft het initiatief genomen om in het najaar een viertal gesprekken te organiseren tussen verschillende generaties Nederlandse en Vlaamse architecten. Waar de tentoonstelling zowel terugblikt als ver vooruit kijkt, is tijdens de dialogen de interesse allereerst gericht op het heden en de nabije toekomst. De dialogen worden gevoerd aan de hand van een viertal thema’s die in het werk van deze bureaus besloten liggen; ‘Grenzeloos Maatwerk’, ‘Radicaliteit & Poëzie’, ‘Compositie & Materiaal’ en ‘Aanleiding & Plek’.


De gesprekken komen tot stand door het Agentschap van Het Nieuwe Instituut in samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut. De selectie van bureaus is mede het resultaat van de inspanningen van Jantje Engels en Marius Grootveld, als curatoren ook verantwoordelijk voor een deel van de tentoonstelling Maatwerk. Twee van de dialogen worden gehouden in het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt am Main, één dialoog vindt plaats in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en één dialoog vindt plaats in het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen.
 
Bekijk hieronder de inhoud van de verschillende dialogen:

Architectuur dialogen Nederland Vlaanderen